Søg i denne blog

torsdag den 1. september 2016

Sund mad gør min hjerne glad!

Når jeg har mine gode perioder er sund mad og motion noget af det første, som jeg bruger energi på. Jeg ved jeg kan få det bedre af disse ting. Jeg har hørt det af mange. Jeg har mærket det på egen krop. Jeg oplever ikke som sådan at det helbreder og så kan jeg en masse. Ikke endnu. Men det kan give en god lindring. Overbelaster jeg mg selv og putter en masse vægt på (samvær med folk, gøremål med ting der dræner osv.) - ja så kan mad og motion ikke gøre så meget til eller fra.
Nogle dage har jeg energi til at eksperimentere og følge opskrifter - andre dage skal det være meeeget nemt. Helst noget der kan tøes op eller hældes direkte på tallerkenen.
For det meste laver jeg "almindelige" retter til hele familien, hvor jeg så skifter brød, ris, pasta og kartofler ud med grøntsager. Det fungerer super godt, jeg mangler ikke noget og oplever ofte at må dele med familien, som bliver ret nysgerrige på mine grøntsager (især bønner og søde kartofler - alt hvad der har været på panden med smør eller bagt i ovnen er et hit).
Mandler, andre nødder og bær er en nem snack og fyldt med gode næringsstoffer til hjernen.
Banan pandekager kender de fleste vist efterhånden. Æg og banan blendet - så bliver det ikke meget nemmere. Varierer ind i mellem med vaniljepulver, kardemomme, revet appelsin eller fx revet gulerødder.
Tørret æbleringe er super nemt at lave med en gammeldags æbleskræller, drysset med krydderier og så i ovnen ved ca. 110-120 grader 1,5-2 timer (Varmluft bruger jeg. Prøv dig frem - man kan også skrue ned og give dem længere, men det har jeg ofte ikke tålmodighed til. Elsker når de er bløde og ikke helt tørret ind). Lækkert til madpakkerne eller aften-teen.
Regnbuefarvet grøntsager inden de kom i ovnen.
Yoghurt snacks. Blåbær vendt i græsk yoghurt med vanilje pulver, Fryses i en bradepande og opbevares derefter i fryseren. Super lækkert.
Jeg holder mig nemlig fra sukker for tiden. Er ikke fanatisk - får en smule gennem fx dressinger og 85 % chokolade. Laver jeg selv noget i køkkenet med sukker, bruger jeg dog sukrin gold eller kokossukker. 
Laver en del smoothies og greenies. Der er det nemt med frossen frugt og grønt i fryseren. Bananer fås tit som madspild og er godt modne - dem skærer jeg i stykker, putter dem på bagepapir på en plade og så i fryseren (de må ikke røre hinanden). Når de er frosne kan de komme i en boks, uden at de fryser sammen. På den måde kan man tage få op ad gangen.
Grønkål frosset ned med en smule vand. Så kan man tage en enkelt op ad gangen til fx en greenie. Næste gang skal jeg dog bruge silikoneforme - de er IKKE til at tage ud af en fast form, uden at man tør dem lidt op først ;) Opbevarer dem også sammen, når først de er frosset enkeltvis.
Æbletern - også perfekt til smoothies og greenies. Frosset enkelvis og samlet i bøtte bagefter.
Spiser meget youghurt med masser af frugt. Ofte også chia frø, nødder og hvad jeg ellers har af sund topping. Får hver dag fiskeolie, magnesium, d-vitamin og urter fra en klinik i Tyskland. Samt en masse vand.
Alt grønt fra fryser og køleskab - blendet og sååå lækkert!
Portobello svampe brugt som pizzabund. Lavet en dag jeg var selv hjemme - tror alligevel familien sætter grænsen der ;) men hvem ved - de elsker pastinak pizza :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar